DB JUNK'ta kullanılan fotoğraflar ve içerik izinsiz yayınlanamaz...

12.01.2010

YEPYENİ BİR DÜNYA YARATMAK...











Atıklarla yapılan objeler, giysiler ve sanat eserleri bana göre yaşamı daha renkli, eğlenceli ve yaşamaya değer kılıyor. Bizde evde kendi çapımızda geri dönüşümler yapıyoruz. Tek sorun gereksiz gibi görünen şeyleri biriktirirken sabırsız olmam nedeniyle zaman zaman onlardan kurtulmak istiyor olmam:)) Taki geri

 dönüşüm tamamlanıp yeniden kullanılabiliyor olana dek. Özellikle giysilerle yaptığımız geri dönüşümlü elbise, ceket, çanta ayakkabı vs. blogumda sık sık yer vermek sizinle paylaşırken görüşlerinizi almak isterim. Dünyada pekçok misyonunda çevreyi korurken halkı sanat olaylarına teşvik eden ve eğiten kar amacı gütmeyen geridönüşümlü sanat etkinlikleri var. Umarım yakın zamanlarda bizde de yaratıcı ruhu da geliştiren bu bilinç yerleşir, bizimde sanat etkinliklerimiz, defilelerimiz ve fuarlarımız olur, güncel sanat projeleri Türk insanına farklı bakış açıları sunabilir.

Metaller, ambalajlar, karton kutular, plastikler, eski CD ve plaklar, eski kırık oyuncaklar, klavyeler, cep telefonları hatta yumurta kartonları vs gibi kullanım dışı kalan malzemelerden yapılma heykeller yaratıcılığı desteklerken son dönemlerde sanatçıların ve sanatseverlerin gözdesi haline geldi. Geri dönüşümlü sanat, çevre kirliliğini ve doğaya verilen zararı hafifletirken ortaya çıkan sanat eserleri ile kamu bilincini desteklerken savurganlıklarımızı minimuma indiriyor. Normalde atılacak eşya, obje ve nesnelerin sanata çevirilebilirliği son dönemlerde sanatçıların yaratıcılıklarınıda körüklerken düşük maliyetleriylede en favori tercihlerinden oldu. Bu uygulamaların artan bilinçle yaygınlaşması ürünlerin tekrar kullanılabilirliğine pozitif yönde katkısı tartışılmaz.
Hatta öyle ki Dünyada Geri Dönüşümlü ürünlerin festivalleri, fuarları, sergileri, defileleri, moda ve kostüm yarışmaları bile var.
Geri kazanımlar sayesinde elde edilen ürünler ve sanat eserleri ekolojik yaşamı pozitif yönde etkilerken, doğadaki yükü de hafifletiyor. Ekonomiye katkılarıda işin bonusu oluyor.
İlgilenenler için: www.cutoutandkeep.com adlı sitede amatör ancak güzel fikir ve ürünler bulunabiliyor. Geridönüşümlü ürünleri kategorize etmişler. Çeşitli kullanım dışı kalmış malzemelerden yapılan ürünlerin yapım aşamaları anlatılıyor. İsterseniz buraya üye olup kendi yaptıklarınızı yapım aşamalarıyla paylaşabiliyorsunuz. Giysi kısmını pek beğenmedim ancak çanta ve aksesuar fikirleri güzel. Çok sempatik bir site.
www.webecoist.com ise mutlaka görülmesi gereken geridönüşümlü sanat eserlerini bulabileceğiniz hayranı olduğum çok güzel bir site...
Birde çok komik ve hoşuma giden bir geri dönüşüm olayı. Özellikle anne olmuş olanları gülümsetebilir:))))
Her bebekli ailenin tonlarca tükettikleri bebek bezleri pyrolysis prosesinden geçerek dizel yakıta dönüşüyormuş:))
Hemde 30.000 bebek bezinden 11.000 ton dizel yakıt elde edilebiliyor. Azbuz bişey değil yani!! ben çok etkilendim. Sizde benim düşündüğümü mü düşünüyorsunuz yoksa? Başbakanımız yakıt sorununa çözüm getirmek için en az 3,5 çocuk yapın çağrısında bulunuyor olabilir mi??? :)))))


12 yorum:

  1. geri dönüşüm mantığı aslında anadolu'nun iliklerine, bilinçaltına işlemiş. ama unutulmaya yüz tutmuş bir değer şu anda ne yazık ki. verdiğin siteleri sevdim, sen bunu duymusundur gerçi ama yazıyım: çöpmadam:) çöpmadam projesini ilk duyduğumdan beri seviyorum!

    bu arada, DIY yani 'do it yourself' akımının tüm dünyada trend olmasına da çok seviniorum:)

    YanıtlaSil
  2. Seda'cım geridönüşüm konusunu çok önemsiyorum ve sık sık blogumda yer vermeye çalışacağım. Evde kullanım dışı kalmış giysilerden başladım. Hafta sonu yapıp, fotoğraflayıp fikirlerinizi almak isterim:)
    Çöp adam projesini bilmiyorum, googleladım ama bulamadım. Biraz detay verebilir misin lütfen.

    YanıtlaSil
  3. dönüşüm. sosyolog olarak dönüşüm zaten bir çok anlam barındırıyor benim için:) fikir alışverişi için bekliyorum o zaman büyük merakla!

    bende de eskiden beri bir DIYcilik varmış, onu keşfettiğime sevindim. artık hiç dönüştürmeyecek bile olsam, elden çıkaracağım bir tuniğimin düğmesini kesip saklıyorum, düşün:) ya da, özellikle tasarım ürünleri yanında yedek payeti, zombası, düğmesiyle satılır ya, onları saklayıp değerlendiriyorum. içimden bi gün bi DIY Queen çıkıcak ama, hayırlısı:P

    bu arada çöp madam, kadınları da 'dönüştüren' bir proje aslında. linkteki yazıdan bilgi edinebilirsin, ben henüz ürünlerden edinmedim ama fikir ve eylem başarılı! http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=ekonomi&KategoriID=3&ArticleID=1004697&Date=18.10.2008&b=Kadinlar%20copten%20canta%20yapacak,%20Cop%20Madam%20satacak

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Tamamen yanlış anlamışım 'çöp adam' arıyordum:))
    Tamam biliyorum tabii, hatta geçen yıl Ece Sükan'ın mağazasında görmüştüm, gayet başarılılar :))
    Bende dün sahaflardan eski plak ve kaset aldım:)) kasetleri elbise aksesuarı, büyük plağı cluch, küçük plakları ise elbiseme vatka yapmayı düşünüyorum:)) Bu arada blogda yeni olduğum için, yorum denetlemeye almıştım bir ara ama nereden denetleyeceğim bugün tesadüfen gördüm:)) o yüzden yorumunu yayınlamakta geciktim yoksa yorumları heyecan ve merakla bekliyorum:)))

    YanıtlaSil
  5. evet, yorumların bir ara kapanmıştı, ben de twitter'da sana duyurayım dedim:))

    özellikle kasetleri elbiselerde görmek için sabırsızlandım!

    sana ve ailene sağlık da dilemek istedim, sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Bende dünden beri hiç yorum gelmeyince bir karıştırayım dedim ve tesadüfen gördüm:))+ İyi dileklerin için çok teşekkürler:) + modifiyeleri bitirince fotoğraflarını çekip koyarım:) beğenirsen yapılışlarını detaylandırırım:))

    YanıtlaSil
  7. ne uğraştım yorum yazmak için.. sanırım düzelmiş.. http://www.copmadam.com/ sitenin adresi.. süper bir proje.. hatırlattığı için seda'ya çok teşekkürler.. deniz senin yapacaklarını da merakla bekliyorum.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. rica ederim didem'cim:)
    benden de sevgilerr

    YanıtlaSil
  9. Haftasonu bir elbiseyi bitirmek üzereydim ki kullandığım renklerden biri bitti:( elimde 4 elbisem var hepside yarım:) Birkaç tanesini bitirdikten sonra hemen çekip heyecanla yorumlarınızı bekleyeceğim:)

    YanıtlaSil
  10. işte bu heyecan verici:)) beklemedeyim diyim kendi adıma!

    YanıtlaSil
  11. elbiseleri sabırsızlıkla bekliyorum,çok merak ettim!

    YanıtlaSil
  12. BENİM BANA GÖRE ÇILGINCA OLAN BİR GERİ DÖNÜŞÜMÜM VAR İSTERSEN HEDİYE EDEBİLİRİMMM ŞEKER..Bİ GÖZAT NEDERSİN...

    http://sevecensevecen.blogspot.com/2010/02/tasarim-yuzuk.html

    YanıtlaSil