DB JUNK'ta kullanılan fotoğraflar ve içerik izinsiz yayınlanamaz...

29.04.2010

Ama yuh artık, düpedüz fikir hırsızlığı!..

Dünyanın her yerinde oluyor bu ne yazık ki, tahammül edemediğim şey fikir hırsızlığı... Biri emek veriyor düşünüyor geliştiriyor hop bakıyorsun kendini uyanık sana biri kopyalıyıvermiş. 
Bende de olan çok severek kullandığım Yazbükey dudak kolyeye dikkatlice bakın...
Şimdi de aşağıdakine!.. Ama lütfen yaa rengi bile aynı, pembe filan bile değil.
 Sözde tasarımcısıda Ayşe Deniz'miş!.. Marie Claire'de yer bulmasına da şaşırdım doğrusu!..
Yazbükey'in dudak kolyesi 2007'den beri var, yerli ve yabancı basında o kadar çok yer aldı ki bilmiyor olabilirler mi? Belkide son dakika gözden kaçmış olabilir...
Duyunca tüylerimi diken diken eden bir laf var hani Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok diyor fikir hırsızları ama bu kafayla bir yere de gelmeye imkan yok...
Emel ve Yaz Kardeşler bu markaya 10 yıldır emek veriyor. Tasarımlarının da alt kültürlerinden geldiğini düşünürsek bu bir hayat demek. Arkadaşlar lütfen tasarımcıyı ve yeni fikirleri korumak, sektörün gelişmesine katkıda bulunmak adına tepkisiz kalmayalım. 

18 yorum:

  1. marie claire nasıl alet olmuş bu işe şaştım kaldım. yazbükey'in dudak motifi o kadar bilindikki anlamak mümkün değil. bu tarz aşırmalıkları dava etmeli bence.

    YanıtlaSil
  2. Peki suç Marie Claire'de mi yoksa Ayşe Deniz'de mi? Diyelim ki dergide gözden kaçmış unutulmuş vesaire, Ayşe, Yazbükey'in böyle bir tasarımı olduğunu da mı bilmiyor peki???

    YanıtlaSil
  3. Şu an yanlış anladığımı farkettim, sandım ki Ayşe'de aynı kolyeden yapmış:)

    YanıtlaSil
  4. etkileşimin hayatımızın bir parçası olsada bunun tıpatıp aynısını kopyalamak ya da çalmak hırsızlıktır.bunun herhangi bir şey çalmaktan bir farkı olmadığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. ben marie claire`i daha cok kinadim

    YanıtlaSil
  6. esinlenmeyi yada esinlenerek yeniden yorumlamayı anlarım...ama çalmayı kopyalamayı asla...hepsini geçtim Marie Claire gibi bi yayının bunu yayınlamasını asla anlayamam....bende Marie Claire'i daha çok kınıyorum...

    YanıtlaSil
  7. Demek ki böyle yanlışların yayılmaması için yayın organlarının da daha araştırmacı ve daha dikkatli olması lazım...

    YanıtlaSil
  8. esinlenme falan değil bu düpedüz arak!
    başka bir dudak formu olsa hoş olmasa bile biraz daha kabul edilebilir olurdu, ama aynısı!!

    ayrıca marie claire'in de tasarımın orijinalinin kime ait olduğunu bilmesi lazımdı.
    ortada 2 yanlış var.

    YanıtlaSil
  9. bir tek dudak degildiki, fotograf makinasi,ruj hepsinden var aysedeniz tasarimlarinda birakin marie claire'i cho magazalarinda falan satiliyor bile!

    YanıtlaSil
  10. what a pitty! bu gercekten cok kötü...bence sözde tasarimcidan cok marie claire ayip etmis. yazbukeyi tanimayan yok. bence bize (ve buna moda dergilerinin yazarlari dahil) yurtdisinda yazbukey gibi gercekten cok iyi yer edinmis ve en özel magazalarda satilan markalari korumak ve desteklemek düser. yaptiklari bence büyük markalarin sahteleri satilan yerleri "shopping tip" olarak tavsiye etmeleri gibi birsey.

    paylasim icin gercekten cok tesekkürler!

    YanıtlaSil
  11. Moda(e)rator : ismi tescilli ama modelleri bilmiyorum.

    Vintage Peony aynen ben de çok...

    Moda ve sosyete Marie Claire çok saygın bir dergidir, Türkiye'nin uluslararası Moda Dergiciliği konusunda da mihenk taşıdır gerçekten ama nasıl kaçırdılar ben de anlamadım doğrusu.

    Cindirella bilmez mi? Aynısını yapmış. Ne ayıp...

    Doğru anladın cnm:)

    Banu'cum nasıl bir zihniyet anlamıyorum gerçekten. Nereye varacağını sanıyor ki?

    Modenise değil ne yazık ki

    Azize Marie Claire'ciler de farkına vardığında eminim çok üzülmüşlerdir.

    Özlem Şener açıkçası ben moda yazarlarının editörlerin daha araştırmacı olması gerektiğini düşünüyorum. Onların işi bilmek aslında.

    Fashionable haklısın

    Hesionka sana kesinlikle katılıyorum. Ne yazık ki bizim moda yazarları moda beni takip etsin havalarında olduğu için sektör bir türlü gelişemiyor. Gerçek tasarımcıyı ayırt etmek, farklıyı desteklemek ve yenilikçi olup farklı perspektifleri görüp okuyucuya aktarabilmek ne mümkün:( Hep eş dost ahbap ilişkisi, tüccar terzi anlayışıyla dünyada tasarım adına bir yer edinmek mümkün değil... Bu zihniyetle İstanbul moda başkenti palavraları da yok mu?

    Une Voguette yok artık diyorum, offfff

    Burc'cum ne yazık ki çok klişe olacak ama burası Türkiye lafa gelince mangalda kül kalmaz ama herşey ortada...

    YanıtlaSil
  12. 1998-2007'ye kadar marie claire abonesiydim. Taa ki 2007 sayısındaki -siyasi- haberine kadar. O günden bu zamana kadar almadığım derginin bu feykine de sadece gülüyorum.

    YanıtlaSil
  13. Deniz Hanım bir tasarımcı olarak bu tepkinizden ötürü size teşekkur ediyorum.
    Herkes sizin gibi tepkisini gösterse belki biraz yüzü kızarır bunu yapan kişinin..

    YanıtlaSil
  14. fikir hirsizligi diyorsunuz fakat emel kurhanin yaptigida birazcik oyle olmuyormu ama,mesela moschinonun seneler once cikarttigi gift bag ve emel hanimin yaptigi gift bag,bence biraz daha arastirmak lazim,biraz daha....

    YanıtlaSil
  15. Maalesef her alanda bunu yasıyoruz. Bu hafta ben de bir benzerini cok cirkin bir sekilde yasadım. Bir mimar olarak fikirlerimizi projelerimizi sundugumuz guvendigimiz insanlar sonrasında haberimiz olmaksizin tasarımlarımızı kullanabiliyorlar ve hicbir rahatsızlık duymuyorlar. Hukuki olarak yapılabilecek hicbir sey yok bu asamada..
    Herkesin sadece kendi yaptıgı ise degil karsısındakilerin emegine ve fikrine de saygı duydugu zamanlar ne zaman gelecek acaba..

    YanıtlaSil
  16. Artık her an her yerde oluyor bu durum. İnsanların kolayına gidiyor. Düşünmek,kendi fikrini yansıtmak yerine,bir şeyleri çalmak kolay oluyor. Ama bu çaldığı fikrin asıl yaratıcısının ekmek parasından olmasına neden oluyor. Bunu düşünmüyorlar mı ? Ben fikrini çalmaya kalksam utançtan yerin dibine falan giresim gelir.

    YanıtlaSil