Yeni yeteneklerin çıkabileceği Karma defilelerinde performans beklentisi yüksektir. Yeni olan kişi burada kendini göstermek üzere sınırlarını zorlar. Beklentiyi karşılayabilen bir anda diğerlerinden sıyrılıp bir kimlik alır ve kafalarda ismiyle bir imaj oluşturur. Şafak Tokur, IFW'te Zeynep Tosun ve Niyazi Erdoğan'dan sonra Karma defileden gelen en başarılı tasarımcılardan. Çizgisinde enteresan bir şekilde Antwerb Royal Academy of Fine Arts referansları gördük. Kuzeyli tasarımcıların enteresan bir çizgisi var bizim de sevdiğimiz. Genellikle okul projeleri kostümvari olup fikir vermeye yönelik oluyor. Bitirme projelerinde ise hazır giyim referansları ile moda dünyasına atılıyorlar. Şafak güzel fikirlerle kostümvari bir koleksiyon hazırlamış. Bu koleksiyonun referansları ile hazırlayacağı hazır giyim tasarımlarını görmek ve edinmek isterdik.
Ceketin farklı şekillerde manipüle edilmesi, basit modeller ile oynanması, deneysellikten yana olması bir sonraki şova ne yapacağı konusunda 'Bu kadar deneysel olacak mı?' diye düşündürüyor. Bu koleksiyonu gördükten sonra geçen sezon ne yaptığına bakmak istedik. Geçen sezon koleksiyonu özellikle erkekler için pantolon etekler gibi detaylarla Commes des Garçons etkisinde kalmış.
Modayı mizahi yönünden almış. Sağdaki look bizde etek hayalet izlenimini verdi.
Espiri anlayışını sevdik.
Soldaki pelerin Comme des Garçon'un elbiselerini anımsatsa da güzel duruyor.
Ayakkabıların çift taban oluşu gerçekten başarılı görünüyor.
Yakaların ve hatta ceketlerin tamamının başka yerde kullanım fikrini bol bol uygulaması koleksiyonu hem bir bütün yapmış, hem de gerçekten doğru yere basarak onu geliştirmesi doğru bir yaklaşım olmuş.
Central Saint Martins'in foundation bölümünde de yapılan çalışmalardan bir tanesi ceketin kullanım amacını değiştirmektir. Şafak'ın yakaları cep olarak düşünmesi zekice bir yaklaşım.
İki tabanlı olması güzel bir absürdlük katmış.
Genel olarak baktığımızda yoğun bir Commes des Garçons etkisi gözlemlensede Şafak Tokur'un zekice yorumları geleceğe dair eğer daha çok kendi fikirlerini görebilirsek çok iyi yerlere gelebileceği sinyallerini veriyor.
Bütünlüğü olan koleksiyon görmek ne güzel...
Fotoğraflar Deniz Berdan
bi tutam da martin margiela diye ben ekleyeyim mi :)
YanıtlaSilCoco'cum Maison Martin Margiela hayranı olduğum ve şanslıyım ki pekçok beğendiğim tasarımınıda dolabıma katabildiğim bir tasarımcı. Doğrusu Şafak'ın tasarımlarında MMM çizgisi göremedim. Ayrıca yanlış anlaşılsın istemem Commes des Garçons etkileri var ancak kendi çizgisi de çok baskın ve geleceğinin parlak olduğunu düşündüğüm bir tasarımcı. Doğru kritikler yaparken desteklemek önemli:P Sevgiler
YanıtlaSilKor gozun parmagina Viktor&Rolf (Autumn/Winter 2007) (Denizbank subesi ararken buraya geldim, sizi begenerek izliyorum da.)
YanıtlaSilşafak tokur özgün bir tasarımcı bence....tasarımcı olarak viktor&rolf ve margiela dışında tasarımcı tanımayan kişiler için ne söylenebilir ki...kafasına spot koyan viktor & rolf koleksiyonu ile şafak tokur koleksiyonu ne alaka...bakmakla yetinmeyip görmeye odaklanın...şafak tokur gerçek bir tasarımcı....yolunu kaybetmiş kişilere iyi yolculuklar denizbank şubesi hemen sagında.
YanıtlaSil