DB JUNK'ta kullanılan fotoğraflar ve içerik izinsiz yayınlanamaz...

26.11.2010

Tarihsel figür, büyük yetenek... Onu tanımalısınız!..

Hastası olduğumuz tarihsel figür, büyük yetenek Josephin Baker'ı moda ile yakından ilgilenenler tanımalı. Gelecek dönemlerdeki moda yaklaşımlarında ondan izler göreceğimiz olayları sebeplendirip anlamak kolay ve çok daha keyifli olacaktır. Sözünü ettiğimiz alt kültürler aslında bu konuları bilmek ve anlamakla ilgili bir durum:) 
 Freda Josephine Mcdonald 1906’da Missouri’de doğdu. 15 yaşında evlendiği ikinci kocasının soyadını alarak Josephin Baker oldu.
13 yaşında Broadway’de Chocolate Dandies ( Çikolata Züppeler ) gösterisinde dans etmeye başladı. 1925’de Paris’e giderek Bergere Folies’in dikkatini çekti ve Theatre des Champs-Elysees’de siyah revüde dans etti.
                   Ünlü muzlu kemeri ile... 
                              Gelecek sezonda ne çok vaudeville, grotesk, burlesque kıyafetler göreceğinize şaşıracaksınız. Ama öncesinde bu alt kültürleri tanımak, gelecek sezonları yargılamadan, hatta keyfini çıkararak yorumlama hatta uygulama imkanı verebilir:)
Moda tasarımcılarına nefis bir kaynak Josephin Baker. Sadece saç şekilleriyle bile olağanüstü çalışmalar çıkabilir. Kullanacak olursanız fikir annesi olarak beni unutmayın ama:)
 Fransa ve Avrupanın en ünlü dansçısı olan Josephin Fransa’daki Alman işgali sırasında Kızıl Haç ve Fransız direniş kuvvetlerinin üyesi olarak Afrika ve Ortadoğu birliklerini eğlendirmede görev aldı.

 Savaş sonrası Josephin Fransa’nın güneyindeki Les Milandes isimli evinde dünyanın dört bir yanından kardeşlik denemesi, gökkuşağı ailesi olarak tanımladığı çeşitli ırk ve milliyetten bebekleri evlat edinmeye başladı. 1956 yılında Les Milandes’e kaynak sağlayabilmek için tekrar sahnelere döndü ve Paris revüsünde başrol oyuncusu oldu.

Bu arada insan hakları gösterilerine katılmak üzere pek çok defa Amerika’ya gitti.
1963 yılında Martin Luther King’in yanında konuştu.
Düşünün ırkçılığın tavan yaptığı dönemlerde siyah dansçı br kadının ırksal eşitlik için mücadelesini.

Borçlarını ödemek için çalışmaya da devam eden Baker’a Monako Prensesi Grace bir villa verdi. 1975 yılında Paris Carnegie Hall’daki performansından iki gün sonra bir inme sonucu vefat etti.
Zamanımızın hala çok ötesinde bir kadın Josephin Baker...

3 yorum:

  1. martin scorse nin dizimax deki dizisini isliyon de mi..o donemlerde ki gibi giyinmek istiyom ben:)

    YanıtlaSil
  2. Okudun beni Itır'cım:) Londra'dan No Wear isimli bir butikten el yapımı ürünleri ile burlesque aksesuar niteliğinde aldığım giysilere hazırlık tüm bunlar:) Yok tabii hazırlık işin şakası ama gelecek kış 20li dönemlerden bu akımlarla ve flapper'la sık karşılaşacağız:)

    YanıtlaSil
  3. bu kadının ağız yapısı hafiften begümünkine benziyo

    YanıtlaSil