DB JUNK'ta kullanılan fotoğraflar ve içerik izinsiz yayınlanamaz...

12.09.2010

Deformasyonlarla yaşamak...

Özlem Süer'in Bossa için denim kumaşlar kullanarak tasarladığı Jean d'Art koleksiyonunu gördüğümüzde çok parçalı oluşuyla ve kumaşların dokusuyla aklımıza hemen David Lynch'in 8 dalda Oskar adayı unutulmaz filmi Fil Adam geldi...
Filmde John Merrick olarak geçsede 1862 yılında doğmuş ve Victoria İngiltere'sinde yaşamış gerçek adı Joseph Carey Merrick, ender görülen toplum içinde fil hastalığı denilen bir hastalık nedeniyle ileri derecede deforme bir bedene ve yüze sahiptir. Gezici bir kumpanyada sirk hayvanı muamelesi gören Merrick korkunç bir hayat yaşamakta ve insanların arasında kafasına geçirdiği kese kağıdına benzer bir maske ile dolaşmaktadır. 

Özlem Süer'in çok parçalı kollarını üst üste kullanarak farklı vücut deformasyonları yapmak istedik...
Deniz Berdan
Dr Fredericks Treves isimli genç bir cerrahın ( filmde Sir Anthony Hopkins oynuyordu) Merrick'i içine hapsolduğu korkunç hayattan kurtarması için kafasına taktığı maske ile hiç alışık olmadığı güzel bir dünyaya adım atar. Ancak o dönemde de tıpkı bu zamanda olduğu gibi insanlar acımasızdır...

Merrick'in görüntüsünün yarattığı insanlardaki fiziksel tepki ve korkunun onun üzerindeki etkisini düşünemiyorum bile...
Deniz Berdan
İnsanlara korku veren yüzünün arkasında nazik ve duygusal bir kalbi olan Merrick'in yaşamı 27 yaşında uykudayken başının ağırlığını taşıyamayan boyun omurunun kayması ile sonlanır...

Merrick'in acı ve korku dolu yaşamını kimse hayal edemez...
Begüm Berdan
Günümüzde hala insanın fiziksel özellikleriyle dalga geçilmiyor mu? Toplum dışına itilmiyor mu? Rahatsız edercesine bakılmıyor mu? 

Engelli doğanlar veya fiziki farklılıklarla doğanlar için özellikle ülkemizde hayat ne kadar zor kimbilir:((
Deniz Berdan
Hastanede kendisine teşhis koymaya çalışan doktorların kendisinden aile öyküsünü istediklerinde kayda değer hastalık bulamamaları ve son derece üzücü hayat hikayesinin trajikomik yanı ise Merrick'in annesinin hamileyken bir sirkte fil tarafından yere düşürüldüğünü anlatmasıdır...

Benim pantalon haliyle giydiğim Beg'e ceket oldu...
Begüm Berdan


David Lynch'in muhteşem filmi Fil Adam'ı mutlaka görmelisiniz...

Begüm Berdan


Fotoğraflar, saç, makyaj : Begüm, Deniz Berdan

13 yorum:

  1. yazdıklarınız çok doğru :/ maalesef katılmak durumundayım

    yapmış olduğunuz çekimler de çok başarılı, sanırım modanın bu edebiyatla, ya da sinemaya, ya da şöyle diyelim bir hikayeyle birleşmesine, bir kompozisyon sunmasına bayılıyorum =)

    YanıtlaSil
  2. Bu duyarlı post için ellerine saglık Deniz'cim! Umarım okuyanı da, kulak vereni de, uygulayanı da cok olur!

    YanıtlaSil
  3. james mayer: moda; çevre, sanat, politika ve toplumsal sorunlar vs ile yorumlandığında anlam kazanıyor gerçekten:)

    Çok teşekkürler Billur'cum, umarım:)

    YanıtlaSil
  4. çok doğru.kimse potansiyel engelli olduuğunun farkında değil hala,ne yazık ki.
    ayrıca Fil Adam gerçekten muhteşemdir.

    YanıtlaSil
  5. cok gzl bı post olmus bacaklar taş masallah ama keske brz ısık kullansaydınz fotoğraflar daha etkileyıcı olurdu bence..

    YanıtlaSil
  6. Begüm'ün saçlar yıkılıyo ya.

    YanıtlaSil
  7. Olmaz mı? Daha yakın geçmiş, Kılıçdaroğlu'na ufacık boyuyla konuşuyor denmedi mi?

    Filme gelince o artık bir klasik kesinlikle izlenmeli...

    YanıtlaSil
  8. Kumaslarla vucudunuzu guya deforme ederek ve "vah vah kim bilir ne cekiyorlardir" diyerek, sempati gosterebildiginizi mi dusunuyorsunuz?! Nerden bileceksiniz ki siz dislanmayi?! 3 kilo almaktan bile korkuyor ve hayatinizi fit olmaj ve topluma "fit in" olmak icin harcamiyor musunuz?! Birakin allaskina, siz kim farkli olani anlamak kim... Goz boyuyorsunuz sadece... Yine de bloglarinizi takip ediyorum, beg'i sizden cok daha basarilibuluyorum.. Iyi yetistirmissuniz onu.. Keske acimasaydiniz o uzgun surat isaretini yaparak... Hic samimi durmuyor... Bilmediginiz konulara karismayin bence, anlamanizMUMKUN DEGIL!!!

    YanıtlaSil
  9. Julia çok haklısın gerçekten de anlık bir şanssızlık hayatımızı değiştirebilir:(

    Adsız teşekkürler evdeki imkanlarla ancak bu kadar:)

    Adsız mavi yapacağını söylediğinde önce bir eyvah dedim ama ben de bu rengini çok sevdim:)

    İçimden geldiği gibi İnanılır gibi değil gerçekten. Memleketin onca sorunu varken konunun boypos olması olacak gibi değil!..

    Adsız siz ne beni tanıyorsunuz, ne hayatımı ne de ailemi biliyorsunuz. Niçin sınıflandırıyorsunuz? Neden bu nefret? Niçin göz boyamak isteyeyim? Kimden ne çıkarım olabilir? Nereden çıkardınız tarif ettiğiniz gibi yüzeysel bir insan olduğumu? Engelli veya fiziksel farklılıklarla doğanların içinde bulundukları durumu anlamanın yolu yok gerçekten de ancak yapılan işlerde küçük de olsa farkındalık yaratmak veya anlamaya çalışmak her vatandaşın görevi bana göre. Size bu blogun bir moda blogu olduğunu hatırlatırım. Konuları çoğunlukla çevre, sanat, politika ve toplumsal olaylarla ilişkilendirdiğimiz için artık takip etmemenizi tavsiye ederim. Ayrıca Begüm'ün yeteneğini değil kendimle, kimseyle mukayese edemem.

    YanıtlaSil
  10. nedir bu insanların içindeki kin ve nefret? kırıcı olmayan sözlerle anlaşmak varken bu kötü ruh niye?

    YanıtlaSil
  11. denizcim.. gerçekten farklı bir uyarlama olmuş.. yaklaşık 6 yıldır danışmanlık aldığımız özlem süer.. benim için o kadar başkadır ki.. gerçekten çok çok başarılı ve akademik kariyeri çok sağlam sayılı tasarımcılardan olduğunu düşünürüm.. bana çok romantik gelir.. ama senin gözünle bakmak önce çok şaşırtıcı geldi.. sonrada çok sevdim.. benim romantizmin en tepesine koyduğum kadını sen birden yıllar önce seyrettiğimde çok etkilendiğim bir filmin içine soktun.. açıkçası senin tarzının içine özlem süer bu kadar adapte edilebilir.. :))
    bu arada gerçekten seni özlem süer'in giysileri içinde görmek enteresan olur diye düşünmüştüm desem :))

    YanıtlaSil
  12. Deniz'cim, hem yazdıkların çok doğru hem çekimleriniz çok güzel.. Bu yazıyı kaçırmışım, şimdi gördüm ve bayıldım.. Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  13. merhaba an itibariyle hayatımda gördüğüm en güzel pantolona bakıyorum ve bunun modifiye olmadığını umut etmek istiyorum,bunu yapabilmem mümkün değil:)

    YanıtlaSil