DB JUNK'ta kullanılan fotoğraflar ve içerik izinsiz yayınlanamaz...

31.01.2012

IFW 2012 programı ve moda hakkında kısaca...

Zaman hızlı geçiyor ama moda dünyasında sanki daha bir hızla geçiyor. Gelecek hafta IFW'de Kış 2012 koleksiyonlarını görmeye başlayacağız. Ne yazık ki takvim yine düzenlenemedi ve NY Moda haftası ile çakışıyor. Umalım verimli, bol yeni fikirli ve siparişli, başarılı bir organizasyon olur. Aşağıda IFW 2012'nin programı yer alıyor. Bu arada sürekli konuşulan, konuşuldukça tüketilen moda kavramı ile ilgili ilk aklıma gelenler.
Moda fonksiyonel olabilirken sanatla ilgili olup yeni fikir verebilmeli. Giysilerin fonksiyonel olması sanatı da ilgilendirmeyeceği anlamına gelmez. Moda sadece yaratıcılığın ifade edilebileceği yollardan da biridir. 
Bu bir giysi de olabilir, bir resim veya bir film de.
 Tabi bu demek değildir ki her moda anlayışı sanatla ilgili olmalı.
Kısa ömürlü olmasıyla aslında sanat gibi de görünmeyebilir moda.
Ne kadar mükemmel tasarlanmış bir koleksiyon hazırlamış olunsada gelecek sezonda aynı başarıyı yakalayamamak da mümkündür. Bu da son derece sinir bozucu bir durum.
Yaşamı zenginleştirici uygulamalı bir sanat olduğu görüşünde de olanlar var ancak neticede kültürü zenginleştirmediği de bir gerçek...

27.01.2012

Pre-Fall 2012'den seçtiklerimizle sezon eğilimleri...

Alexander Wang ilk çıktığı sezondan beri sade gibi duran farklı tasarımlarına bakmadan geçemediğimiz, farklı bakış açısına sahip bir tasarımcı. Pre-Fall 2012 koleksiyonundan sevdiğimiz parçalar...
Transparanın günlük hayatta kullanımı Wang yorumuyla.
İş hayatına farklı bir bakış da olabilir. Bir ofiste çalışırken farklılık arayanlar için neden olmasın?
Pantolon ve tayt üzeri etek kullanmayı severiz ama elbise üzeri etek de iyi fikir...
Bordo kumaşın aralarda transparan özelliği ve günlük hayatta da rahatlıkla giyilebilir olabilmesi ile dikkat çekici.
Alexander Mcqueen'in tasarımcısı Sarah Burton hiç bir yoksunluk hissettirmeden, olağan üstü tasarımları ile başarılı bir şekilde markanın hakkını veriyor. Mcqueen pre-fall 2012 koleksiyonu giyilebilir bir Victorian etkisiyle hazırlanmış. 

Embroderi ve jakarlı kumaşların dikkat çektiği tasarımlar geniş kemerlerle desteklenmiş. Victorian döneminin genç kızlarının giydiği etek boyları ile koleksiyon dinamik ve modern bir havada...

İki sezondur devam eden danteller birkaç sezon daha karşımıza çıkar...
Kalem eteğin belden volanlı kemerli bluzle desteklendiği look enfesss...
Ya bu elbise? Üstelik Pre-Fall...
 İnanılmaz güzel bir silüet. Drapelerin adeta rapido kalemle incelikle çizilmişçesine düzgünlüğü!..

Balmain, Christopher Decarnin'in son dönemlerde kendini tekrar etmesiyle oldukça zora düşmüşken Olivier Rousteing'in markanın tasarımcısı olması ile tekrar bir geri dönüş yaptı. Ancak hissedilir derecede Decarnin'in dümen suyundan giden tasarımları ile yola devam etsede yenilik şart.
 Solda Decarnin döneminde bolca gördüğümüz tipte, kristal taşlar işlenmiş güçlü omuzlu elbisenin desenini sevdik. Sağdaki kombinasyonda etek boyu ve darlığı, üzerine giydiği deri ceket havasında büyük gibi duran kombinasyon gelecek sezon günlük hayatta bolca karşılaşabileceğimiz bir look. Bu havada pek çok markada alternatif bulabilirsiniz. Günlük kullanım budur gelecek sezonda. Ben şahsen bunun benzerlerini dolabıma aldım bile:) Unutmayalım hızlı tüketim markalarında da kolaylıkla uygun fiyatlı versiyonlarını bulabileceğimiz bir görüntü...
Soldaki ceketin desenini, embroderi gibi görünmesini, sağdaki elbisenin pano desenini, vücuda daracık oturmasını ve etek boyunu sevdik.
Biz de birkaç sezondur işlemeye takılmış durumdayız...
50'ler 60'lardan Antonio Marras...
Antonio Marras tasarımı bu elbisenin kollarını sevdik...
Kumaş özellikleri ile Moschino pre-fall 2012... 
Prabal Gurung son dönemlerde sevdiğimiz tasarımcılardan...


Bel yerleri yine düşmeye başladı farkındaysanız. Yeterince yüksek bel kullandık ama biz hala doyamamıştık doğrusu...

25.01.2012

Kendi sezon eğilimlerini oluşturabilen bir Hakaan...

Hakan Yıldırım'ın markası Hakaan için hazırladığı Yaz 2012 Koleksiyonunu ilk gördüğümüzde, Andam'ı kazandığı ilk Londra defilesindeki heyecana yakın bir heyecan yaşadık. Genel sezon eğilimlerinin dışında kendi yalın ve keskin çizgisiyle kendi sezon eğilimlerini yaratan bir koleksiyon olmuş.
Koleksiyon futuristik gibi görünsede aslında zekice kullanılmış detaylarla, kumaş seçimleriyle, transparanların hakimiyetiyle kendisini daha iyi bir yere taşıyabilmiş. 
Hakan Yıldırım doğuştan moda tasarım konularına kabiliyeti olmasına rağmen yıllarca hakettiği noktaya gelememişken Londra'da ilk yaptığı Runway ile muhteşem bir çıkış yaptı. Hakan Yıldırım dışında dünyaca ünlü moda tasarımcılarımız olsada Hakan eğitimi, gelişimi, sektörel başarısı vs. tüm aşamaları ile yüzde yüz Türkiye'den çıkmış dünyaca ünlü tek Türk moda tasarımcımız. Onun başarısı diğer yurt dışında okuyamayan yetenekli moda tasarımcılarına örnek olabilecek ve motive edebilecek bir başarı.
Kadın giyim alanında dünyaca ünlü adını sayabileceğimiz efsane moda tasarımcımız Rıfat Özbek ve sonraki jenerasyonlardan Hüseyin Çağlayan, Bora Aksu, Erdem Moralıoğlu Central Saint Martins'den...
Önceki koleksiyonlarında gelen pencereler devam ederken Hakaan dokuşunu hissedebilmek mümkün.

Sezon eğilimlerinden embroderiye Hakan yorumu, sağda...

Şov kısmının ağır bastığı koleksiyonun en beğendiğim parçaların biri olan bu elbiseyi; geometrik desenli opak çorap ile; tercihen ten ve siyah renkte kabile etkisinde desenlerle bir çorap ve yine aynı etkide bir body ile giyebilirdim:)
Moda inanılmaz çabuk tüketilen bir sektör. Yaz bile gelmemişken Kış 2012 koleksiyonları çıkmak üzere. Şubat ayında ve Mart başında kış koleksiyonlarını görmeye başlayacağız.
Hakaan Kış 2012 koleksiyonunu merakla bekliyoruz.
Hakan Yıldırım

7.01.2012

Pre-fall 2012'den seçtiklerimiz...

Oldum olası pre-fall, resort gibi geçiş koleksiyonlarını çoğunlukla belli bir fikri yansıtmaması ve marka olgusu paralelinde satış odaklı olması nedeniyle pek sevmem.
Yine de sizler için ben içlerinden neler alırdım sizler için araştırdım. Tabi bu arada 2012 Kışı ile ilgili ip uçları yakalamak ve hatta bu yılın indirimlerinde gelecek sezonun eğilimleri çizgisinde bulunabilecek parçalar edinebilmek mümkün olabilir:)
Soldaki Alexander Herchovitch elbisenin ceket izlenimi veren formunun ve sağdaki Dsquared2 yeşil ceketin rengini, kumaşını ve dapdaracık olmasıyla adeta bir beden küçük gibi duran formunu sevdim. Yalnız düşük bel kısa paça pantalonunu sevmedim. Üstelik düşük bel olup kısa paça olunca bacakları feci kısar bilginize.
Helmut Lang elbisenin etek formunu çok beğendim. Üstelik pantalon ile kullanımı da çok iyi duruyor.
 Solda Helmut Lang pantolonun desenini sevdim ama bu arada kızın bacakları ne kadar ince! Yeme bozukluğu durumları var gibi!..
Sağdaki işlemeli Jason Wu ceketin formunu işlemelerini sevdim ama bej deve tüyü renkleri bana yakışmıyor. 
Soldaki Jason Wu ceket takımın desenini, kumaşını ve rengini beğendim. Sağdaki pantolon benlikmiş:)
Jason Wu elbisenin yakasının gömlek gibi oluşunu, belin yüksek oluşunu, uzun eteğini ve embroderi detaylarını sevdim.
Moschino Cheap & Chic ceketi ve etek kombinasyonunu sevdim. Böyle bir ceketi herşeyle giyebilmek mümkün. Üstelik renklerle oynamak farklı ve güzel görünmesine yetmiş...

Moschino Cheap & Chic elbiselerin kalemle çizilmiş iki boyutlu görüntüsünü sevdim.
Moschino Cheap & Chic elbiselerin çizim detayları bize Giorgio de Chirico'nun Ballet Russes için yaptıklarını hatırlattı. Moschino Cheap & Chic'in bu koleksiyonunun hikayesini bilmiyorum ama sanki oradan ilham alınarak hazırlanmış gibi...
Soldaki siyah beyaz St. John elbisenin sade oluşunu sevdim. Sağdakinin Temperley London elbisenin ise dokusunu, işlemelerini, yaka detayını rengini. Pantolonla da iyi durmuş...
Theyskens Teory önden pantalon arkadan etek gibi durmasını ve detaylarını...